Vliegroest auto

Vliegroest/spoorslag verwijderen doe je zo - De complete pro guide

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 5 min

Hoe komt dat nou? Die gele stipjes die verschijnen op de lak en er met geen mogelijkheid vanaf gaan. Deze stipjes, genaamd vliegroest zijn kleine ijzerdeeltjes die zich hechten aan het oppervlakte van de auto. Deze ijzerdeeltjes kunnen afkomen van remschijven van andere voertuigen, treinsporen of industriële gebieden. Ik hoor je al denken: “Hoe kom ik nou van deze vervuiling af?” Niet getreurd, wij zouden Detailrs niet zijn als we niet naar een oplossing zouden zoeken. Gelukkig is deze gevonden, namelijk onze ‘Fallout Remover’


Waarom zou je een Fallout Remover gebruiken?


Wellicht is een vliegroest verwijderaar niet het bekendste product van ons assortiment, maar het is zeker niet onbelangrijk. Als je veel met je auto rijdt, kom je uiteraard in aanraking met vliegroest, spoorslag en ijzerdeeltjes. Helaas is hier geen ontkomen aan. Deze onzuiverheden hebben gevolgen voor de lak. Als je al deze onzuiverheden laat zitten kan het zorgen voor onder anderen:


Gele stipjes: Als je gedurende lange tijd geen Fallout remover hebt gebruikt, zullen er gele stipjes op de lak verschijnen.


Schade en corrosie: Vliegroest en remstof kunnen de metalen onderdelen van je auto erg aantasten. Als deze verontreinigingen niet regelmatig worden verwijderd, kunnen ze leiden tot roestvorming, oxidatie en structurele schade aan de carrosserie en de velgen van je auto.


Moeilijker reinigen: Als je vliegroest en remstof voor lange tijd laat ophopen en er niks aan doet, kan het zijn dat deze in de lak en velgen gaan trekken. Het wordt dan heel lastig om deze uiteindelijk te verwijderen.


Tip: Bescherm je autolak en velgen met Ceramic Seal 2.0. Ceramic Seal geeft een beschermende laag over je auto. Zo zullen hardnekkig vuil en ijzerdeeltjes zich minder snel hechten aan de lak. 

Before after fallout remover
Voor/na behandeling met een Fallout Remover.

Wat is een vliegroest verwijderaar?


Een Fallout Remover is een decontaminatie product. Dat wil zeggen dat het is ontworpen om vastzittende ijzerdeeltjes in de autolak chemisch los te maken. Deze ijzerdeeltjes uitte zich vaak als zwarte/gele stipjes op de lak en velgen.


Wat zijn de voordelen van een Fallout Remover? 

Het fijne aan de Fallout Remover is dat het een spraybaar product is. Je sprayt het gewoon op het oppervlak en door de krachtige formule verwijdert het ijzer contaminatie. Terwijl het spraysel aan het intrekken is, ontstaat er een chemische reactie dat resulteert in een paarse kleurreactie om aan te geven dat de formule zijn werk doet!


Resultaat

Je moet het eigenlijk zo zien. De fallout remover versnelt het roestproces van de oppervlakkige ijzerdeeltjes op de auto. Deze deeltjes zullen dan veel sneller loslaten en zorgen uiteindelijk voor een egale lak en veel minder (tot geen) gele stipjes.


Natuurlijk is dit maar in een notendop beschreven wat dit product allemaal doet. Voor de ‘nerds’ die geïnteresseerd zijn in de details, lees vooral de chemische deepdive hieronder!

🤓Hoe werkt een fallout remover (Nerdy Deepdive)

Thioglycolzuur, dat wordt gebruikt in fallout removers, is een chemische stof die helpt bij het oplossen van ijzerdeeltjes en andere verontreinigingen op de lak van een auto. Wanneer het in contact komt met de ijzerdeeltjes, reageert thioglycolzuur met de oxidatielaag op het oppervlak van deze deeltjes. Deze reactie versnelt het oxidatieproces van de ijzerdeeltjes, waardoor ze worden afgebroken en oplossen in de remover. Dit helpt bij het losmaken van de deeltjes van de lak en maakt het gemakkelijker om ze weg te spoelen. De verandering in kleur die vaak wordt waargenomen tijdens dit proces, duidt op de chemische reactie tussen thioglycolzuur en de ijzerdeeltjes, wat aangeeft dat de remover actief bezig is met het oplossen van de verontreinigingen.

Vliegroest en ijzerdeeltjes
Paarse reactie van Fallout Remover

Stap-voor-stap:

Hoe gebruik je de Fallout Remover?

Weet jij ook niet waar je moet beginnen? Lees stap voor stap hoe makkelijk het kan zijn!


💦 Stap 1: Voorbereiding - auto wassen


Auto grondig wassen: Voordat je de Fallout Remover kan aanbrengen moet je uiteraard eerst al het oppervlakkig vuil verwijderen. Hiervoor is een wasbeurt met de  Ultra shampoo perfect.


Ook is het goed om de twee-emmer methode toe te passen. Zo onderscheid je al het vuil en zorg je dat de autolak ook daardwerkelijk schoon genoeg is om de Fallout Remover te gebruiken. 


Tip: Was horizontaal in rechte lijnen. Begin boven en werk vanuit daar horizontaal naar onderen. Onderaan zit namelijk het meeste vuil, als je hier begint, kan je dit vuil meenemen naar boven wat krassen kan veroorzaken

Auto wassen voor het aanbrengen van de Fallout Remover.
Auto wassen voor het aanbrengen van de Fallout Remover.

💪 Stap 2: Vliegroest verwijderaar aanbrengen


Spuit de Fallout Remover royaal en gelijkmatig op het oppervlak van de auto.
Dit kan op de lak zijn maar natuurlijk ook op de velgen! Schud de fles altijd even voor gebruik en zorg dat je de spray aanbrengt op een koud oppervlakte.


Dilemma! Moet ik de Fallout Remover aanbrengen op een nat oppervlak of niet?

Het kan allebei! Als je het op een droog oppervlak aanbrengt, is de werking meer geconcentreerd. Dit is aan te raden als je auto meer last heeft van contaminatie. Echter verspreidt het dan minder snel. Terwijl aan de andere kant, als je het op nat oppervlakte aanbrengt, verspreid het weer makkelijker, maar is het minder geconcentreerd. Dit kan eventueel dus meer dienen als een tussen behandeling!

A man spraying a BMW car with cleaning solution

⌛Stap 3: Fallout Remover laten intrekken


Laat de vliegroest verwijderaar nu 3-5 minuten intrekken, zodat de formule zijn werk kan doen en de ijzerdeeltjes los kunnen komen van het oppervlak. Je moet het product even de tijd geven om te reageren. Als je dit doet, zul je zien dat er een chemische reactie ontstaat met de ijzerdeeltjes, wat resulteert in een paarse kleurreactie om aan te geven dat de formule zijn werk doet.


Tip: Werk in de schaduw of in een goed geventileerde ruimte .
Let op: Vermijd direct zonlicht en zorg dat de temperatuur van de lak niet te hoog is. Spray niet op hete delen en laat het product niet opdrogen. 

💦Stap 4: Spuit auto grondig af


Nadat je het voor 5 minuten hebt laten intrekken, is het tijd om het voertuig grondig af te spoelen. Daarna kan je de auto nogmaals wassen en goed afspuiten met schoon water om alle resten en ijzerdeeltjes van de Fallout Remover weg te spoelen en te verwijderen.

Wat nu? Geniet nu van een egale lak zonder gele stipjes!

Auto wassen na het kleien.

Extra Tips & Tricks


  • Drogen en inspecteren. Droog de auto altijd goed af na gebruik en inspecteer het oppervlakte of alles is verwijdert. Zo niet, is het verstandig de stappen te herhalen.

  • Is de lak nog niet helemaal egaal? Dan is het verstandig om door te gaan met de volgende pro detailing stap! Namelijk het kleien van je auto. Dit is een vervolgstap om alle overgebleven ijzerdeeltjes en ander hardnekkig vuil te verwijderen. Een behandeling met een Fallout Remover wordt aangeraden voordat men een auto gaat kleien. 

Conclusie


Onze Fallout Remover is een leuk product dat veel informatie met zich meebrengt. Hier dus nog een keer in een notendop samenvattend uitgelegd wat er zojuist allemaal verteld is. Onze Fallout Remover biedt een perfecte oplossing voor het verwijderen van vliegroest, spoorslag en andere hardnekkige ijzerdeeltjes van de autolak en velgen. Door de krachtige formule (die paars wordt wanneer hij werkt ) en door een eenvoudige toepassing kan deze vliegroest remover snel en efficiënt werken, waardoor de lak van je auto wordt beschermd tegen corrosie en structurele schade. Door de kort maar krachtige instructies te volgen van ons stappenplan en gebruik te maken van de extra tips en tricks, kun je eindelijk genieten van een professioneel gereinigde auto met een egale lak en een stralende uitstraling. Met de Fallout Remover ben je verzekerd van een effectieve reiniging en een langdurige bescherming van je voertuig. Succes met testen!


Tot de volgende keer!

Leon van Detailrs

Producten uit de guide