Veilig je auto wassen met de 2-emmer methode - Detailrs Academy

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 7 min

🎶2 emmertjes water halen...🎶 Dat is wat meer autoliefhebbers zouden moeten doen tijdens het wassen van hun auto. Als jij je auto met de hand wast, heb je er vast wel eens eerder van gehoord. De echte pro’s in het detailen wassen hun auto met niet één, maar 2 emmers. Deze methode helpt je met het veilig schoonmaken van je auto en is geschikt voor zowel de professionals als de normale autopoetser. Geloof het of niet, maar voor de echte diehards is er zelfs een 3-emmer wasmethode. Ben je nou benieuwd? Lees snel mee! 


Wat is de 2 emmer wasmethode?

De 2 emmer methode is eigenlijk precies wat het zegt dat het is, namelijk een manier om je auto te wassen waarvoor je 2 emmers gebruikt.

1x Spoelemmer met alleen water.
1x Wasemmer met je shampoo.


Het doel achter deze methode is dat we op deze manier het veiligst de auto wassen zodat we de kans op krassen minimaliseren en de effectiviteit van de shampoo verhogen.

Waarom gebruiken we de 2-emmer methode?


De 2-emmer methode wordt voornamelijk gebruikt om de kans op het veroorzaken van krassen en swirls op de lak van een voertuig tijdens het wassen te beperken. Als je namelijk je auto gaat wassen is deze vies. Als je na enkele keren je auto blijft wassen in datzelfde vieze sopje, kunnen er krassen op je auto komen door het vuil dat je eigenlijk uitsmeert, straks hierover meer.


Deze methode is niet iets nieuws. Het is een ontwikkelde techniek die zowel voor als door de autoliefhebbers zelf ontwikkeld is. De methode zelf wordt al decennialang gebruikt. 

Ook leer je door deze methode milieubewust te wassen. Je verspilt namelijk minder water en schoonmaakmiddel. Doordat je dus 2 emmers gebruikt, minimaliseer je het aantal keren dat je het water moet verversen.


Daarnaast kunnen autoshampoos en andere producten stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu, wanneer ze in het riool of de grond terechtkomen. Met deze methode beperk je de hoeveelheid shampoo die je gebruikt, bijvoorbeeld door een nieuw sopje te maken. Zo heeft deze simpele methode toch nog cruciale voordelen.


Vind je dit interessant en wil je meer weten? Klik dan op de deep dive hieronder: 

Deepdive reinigingsproces (voor de echte kenners🤓)

Het reinigingsproces kan eigenlijk worden gezien als het overbrengen van vuil van het ene medium (je voertuig) naar een ander medium (het afvoersysteem), geholpen door schoonmaakmiddelen en een effectieve washmitt of washpad. Dit proces is gebaseerd op een fundamenteel wetenschappelijk principe dat uit drie delen bestaat: eerst wordt het vuil zorgvuldig losgeweekt van het oppervlak door een kwalitatieve shampoo, vervolgens wordt een geschikte washmitt gebruikt die het vuil in zijn vezels opneemt en voorkomt dat het krassen maakt op de lak, en tenslotte zorgt een ruime hoeveelheid water ervoor dat de combinatie van shampoo en vuil veilig van de lak wordt gespoeld. Het hoofddoel hierbij is om het vuil effectief te verwijderen zonder enige schade aan het oppervlak te veroorzaken, zoals krassen, oxidatie, uitdroging, of achtergebleven sporen.

2 emmer methode auto wassen
Benodigdheden stappenplan

Stap-voor-stap:

Hoe werkt de 2-emmer methode?


Je gaat je auto wassen, omdat deze vies is. Er zit allemaal (hardnekkig) vuil op de lak, velgen en eigenlijk alle panelen van je auto. Het doel is om je sopje zo schoon mogelijk te houden, dus daarom maak je een emmer met alleen water voor het uitspoelen en een emmer met een sopje van autoshampoo.


🪣 Stap 1: Vul 2 emmers met water🪣


Begin met het vullen van de 2 emmers met water. Ook is het noodzakelijk om een dirttrap toe te voegen aan je spoel en wasemmer.

Tot slot voeg je 1 emmer met een shampoo, zoals Ultra Shampoo of Ceramic Shampoo. Dit wordt je wasemmer voor de wasbeurt.

Extra tip: Gebruik altijd dezelfde emmer voor dezelfde taak. Dus zorg dat je één emmer hebt die je altijd gebruikt als spoelemmer en eentje die je altijd gebruikt als wasemmer.

Na gebruik is het belangrijk de emmers altijd even af te spoelen en af te drogen, zodat ze weer schoon zijn voor de volgende wasbeurt


Shampoo in auto was emmer
Vul 1 emmer met alleen water, voeg bij de andere je favoriete shampoo toe.

🚘Stap 2: Wassen


Begin met het wassen van je voertuig door het eerst te laten afkoelen en zorg dat je dit buiten direct zonlicht doet. Spuit loszittend vuil af met water voordat je met de daadwerkelijke wasbeurt start.


Voor het wassen:

  1. Spoel je washandschoen goed uit in de spoelbucket en wring hem uit.
  2. Dompel de handschoen vervolgens in de emmer met sop en begin met het wassen.

Concentreer je op één paneel van de auto tegelijk, startend bij het bovenste dak. Neem de aanpak van ervaren detailers over door van boven naar beneden te werken in rechte lijnen. Dit helpt om verspreiding van vuil en potentiële krassen te voorkomen, aangezien vuil zich meestal aan de onderkant verzamelt.


Na het wassen van elk paneel is dat gedeelte schoon, en wordt eventueel opgepikt vuil naar je washandschoen overgebracht.

Aanbrengen lederreingier
Was in rechte banen en start bij het dak.

🧼Stap 3: Spoel de Microfiber Washmitt uit


Nu je een vieze washmitt hebt, is het tijd om deze weer schoon te krijgen. Dit doe je in de spoelemmer waar dus enkel water in zit. Uiteraard zit er in deze emmer een dirttrap. Terwijl je de handschoen uitspoelt, blijft al het vuil onder de dirttrap vastzitten en heb je weer een schone washandschoen zonder vuil om het volgende paneel te behandelen. 

Leerreiniger auto
Nadat je een paneel hebt gewassen spoel je deze uit in de spoelemmer.

♾️Stap 4: Herhaal!


Op dit moment zit het niet meer op het autopaneel, maar in de spoelemmer en is je washmitt schoon. Met als kers op de taart dat je wasemmer nog steeds spik en span is. Nu is het de taak om dit riedeltje telkens te herhalen. Uiteindelijk ga je zien dat de emmer met water super vies wordt en het sopje met shampoo nog perfect schoon blijft.


Extra tip: Als je bezig bent met een grote detailbeurt voor je auto, kan het zijn dat ook de spoel emmer te vies wordt. Het is dan verstandig om de spoelemmer toch een keer te legen en nieuw water te pakken. Alles voor de veiligheid van jouw auto natuurlijk!

Microvezel doek
Dompel de washmitt weer in de washbucket en ga weer verder.

Waarom toch voor 3 emmers kiezen?

De 2-emmer methode is geschikt voor iedereen, zowel de profs als amateurs. Echter zijn er altijd mensen die het net een stapje verder nemen en alles tot in de details onder controle willen hebben. Voor deze ‘diehards’ bestaat er ook nog de 3-emmer methode.


Voor de pro’s in de autowereld wordt het aanbevolen om de wielen en wielkasten apart te wassen. 


Tip : Doe de velgen altijd als eerst van de auto. Tijdens het schoonmaken en afspuiten hiervan, kan er vuil op de lak komen. Als je begint met de auto panelen, kan je deze uiteindelijk weer opnieuw doen.  Zorg er wel voor dat je weer met een schone emmer en water gaat wassen.


Omdat er op de velgen, banden en wielkasten ander vuil zit dan op de rest van het voertuig, gebruiken mensen hier ook nog een aparte spoelemmer voor. Hiermee kun je voorkomen dat het vuil van de wielen ook op de rest van de wagen komt. Wielen, banden en wielkasten verzamelen meestal een ander type vuil dan de carrosserie van de auto. Deze bevat remstof,zand, teer en ander hardnekkig vuil. Deze zijn niet alleen moeilijker te verwijderen, maar zijn vaak ook schadelijker voor de lak. Als je echt van je auto houdt, is deze optie te overwegen. 

Foto
Vuil onderin de spoelemmer na het wassen van de velgen.

Extra Tips & Tricks


  • Gebruik een Dirttrap: Plaats een dirttrap in elke emmer om te voorkomen dat je washmitt het op de bodem verzamelde vuil weer opneemt. Anders was je met hetzelfde vuil dat je eerder in deze emmer hebt uitgespoeld.
  • Geen twee emmers beschikbaar? Als je auto niet extreem vies is, maar toch wel een wasbeurt kan gebruiken, en je hebt maar één emmer tot je beschikking, begin dan met het wassen van je auto, eindigend bij de velgen. Op deze manier voorkom je dat vuil van de velgen zich verspreidt in je wasemmer of spoel de emmer grondig uit voor het wassen.
  • Kwalitatief goed materiaal: Investeer in een goede wash mitts en microvezel droogdoeken om de beste resultaten te behalen en de lak te beschermen. Een goede washmitt tilt eigenlijk het vuil op in de vezels, zodat dit niet over de lak heen schuurt.

  • Regelmatig water verversen: Zorg dat je spoelwater schoon blijft gedurende het hele wasproces door het indien nodig te verversen. Als het goed is zie je naarmate de wasbeurt vordert dat de spoelemmer heel vies wordt.

  • Aparte emmers voor wielen: Overweeg het gebruik van een extra emmer en washmitt speciaal voor de wielen en banden, aangezien deze vaak het meeste vuil bevatten.

Conclusie


De 2-emmer methode is een eenvoudige, maar meer een van de meest effectieve manieren om je auto goed te wassen zonder de lak te beschadigen. Door deze techniek te gebruiken, zorg je ervoor dat je voertuig niet alleen schoon wordt, maar ook beschermd blijft tegen krassen die kunnen ontstaan door het wassen. Het is een kleine inspanning die een groot verschil maakt in het onderhouden van je auto. Als je echt bang bent voor krassen en swirls, kun je zelfs is proberen een derde emmer aan het rijtje toe te voegen. Heeft dit jou geholpen? 


Team Detailrs wenst jullie succes en tot de volgende keer!


Leon verstraaten (Detailrs) 

Producten uit de guide

Foto van Leon Verstraaten Eigenaar Detailrs

Leon Verstraaten (Founder)


Onze missie bij Detailrs is om detailing toegankelijk te maken, zodat iedereen weer dat trotse gevoel kan ervaren. Ik hoop dat je weer iets nieuws hebt geleerd met de Detailrs Academy en wens je veel succes. 

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje naar  Hello@detailrs.nl