Handmatig autowassen vs autowasstraat

Autowasstraat VS Handmatig autowassen

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 7 min

Een discussie die bij echte autoliefhebbers heftig kan oplopen… Welk type autowasbeurt is nou beter: je auto wassen met de hand of door de autowasstraat? Natuurlijk hebben allebei de mogelijkheden hun eigen voor- en nadelen. Of je nu fan bent van het op en top detailen van je auto of snel een schone bak wilt hebben voor je komende afspraak. Lees mee en ontdek alles van beide methodes en waarom wij toch een beetje (heel erg) meer fan zijn van de handwas. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om welke behoeftes iedereen heeft en welke kenmerken daarbij passen, maargoed enjoy! 

Bucket Deal

Lentedeal: Nu 25% korting op het pakket


 • Compleet pakket voor binnen & buiten.
 • Eenvoudig in gebruik.
 • Bestaat uit 9 verschillende producten. 
 • Meegeleverde stappenplan.

De 2 Wasmethodes


Handmatig auto wassen (de handwas)

Zoals de naam al zegt is het handmatig autowassen een proces waar je jouw auto op en top schoonmaakt met behulp van je eigen handen. Je hebt simpelweg een emmer, water, shampoo en een paar doeken nodig. Natuurlijk zijn al deze producten speciaal ontworpen voor het handmatig wassen van je auto. Denk dan bijvoorbeeld aan een speciale autoshampoo, een Detail emmer met vuilrooster en een microvezel doeken. Het is veel mensen hun hobby, lekker met mooi weer voldoening halen uit je grote liefde, je auto!

Geschiedenis handwas 📚

Het ontstaan van het handmatig auto wassen gaat terug naar het begin van de 20e eeuw, namelijk de zogeheten automobielindustrie. Grote autobedrijven (zoals Volkswagen) kwamen toen net op en niet veel mensen bezaten een auto. Degene die dat wel hadden, waren genoodzaakt om hun auto met de hand te wassen.


Een aantal jaren later (1950-1970) ontwikkelde de autowas producten zich en werd de markt overspoeld met nieuwe producten, zoals autoshampoos, waxen en polijstmiddelen. Ook ontstonden de eerste auto detailers die wasdiensten begonnen aan te bieden aan eigenaren die hun auto’s professioneel wilden laten reinigen. Nog enige tijd later (1980-2000) begonnen deze bedrijven zich te specialiseren en kwamen er zelfs mobiele detailrs die naar de klant toe kwamen voor een volledige reiniging.


Tot op heden is dit het geval. Coatings, keramische beschermlagen en diverse producten zijn nu standaard in de wereld van het handmatig autowassen. Veel autoliefhebbers kiezen nog steeds voor het zelf wassen van hun auto

handwas auto
auto handwas

Automatisch auto wassen (autowasstraat)

Zoals voor velen waarschijnlijk al duidelijk was, is een autowasstraat namelijk precies het tegenovergestelde van het wassen van je auto met de hand. In een automatische wasstraat kom je met je auto aanrijden, waarna je een baan op moet rijden. Hier word je auto dan behandeld met een reeks aan borstels, sproeiers en drogers. Jij zelf kan gewoon lekker in de auto blijven zitten en van binnenuit bewonderen hoe je auto wordt schoon gemaakt.

Geschiedenis autowasstraat 📚

De eerste automatische wasstraat werd een stukje later geïntroduceerd, namelijk in 1946. Thomas Simpson uit Detroit ontwikkelde een systeem waarbij auto’s werden getrokken door een kettingaandrijving, terwijl borstels tegelijkertijd je auto schoon maakten. In grote lijnen precies wat een moderne autowasstraat nog steeds is dus.


Rond dezelfde periode dat de handwas producten zich ontwikkelden(1950-1970), werd ook de autowasstraat een betere versie van zichzelf. Ze werden steeds populairder en complexer. Nu zelfs met ingebouwde droogsystemen en wax functies. In de jaren 90 (1980-2000) kwamen zelfs de touchless wasstraten uit. Met deze nieuwe technologie was het mogelijk om auto’s schoon te krijgen zonder fysiek contact te maken.

Tot op heden zijn de meeste wasstraten nog steeds op dezelfde manier ingedeeld. Echter hebben veel wasstraten nu ook wasboxen om ook de optie van het handwassen aan te bieden.

Eerste autowasstraat
Eerste autowasstraat

Voor- en nadelen


Handmatig autowassen

Natuurlijk heeft zo iedere methode zijn eigen voordelen en nadelen. Over het algemeen is het met de hand wassen van je auto meer geschikt voor mensen bereid zijn ietsjes meer tijd te investeren voor een verbluffend resultaat.


Voordelen:


 • Controle: Bij het auto wassen met de hand heeft de autoliefhebber veel meer controle. Bijvoorbeeld over welke specifieke producten hij of zij nodig heeft om zijn of haar auto goed te behandelen. Niet alle producten kunnen namelijk op een matte wrap of een lak die in de glascoating is gezet. Ook kan je het maximale resultaat verwachten, omdat je de producten kan aanbrengen met de accessoires die er speciaal voor gemaakt zijn.

 • Oog voor detail: Een groot voordeel aan het handmatig wassen van je auto is dat je overal bij kan. Sommige modellen hebben zeker lastige hoekjes en randjes die een autowasstraat ongetwijfeld mist. Daarbij kan je ook de kwetsbare onderdelen goed behandelen, denk dan aan spiegels etc. Als al deze delen altijd worden overgeslagen, kan de gezondheid van de auto natuurlijk verslechteren.
   

 • Bescherming: Buiten dat je maximaal resultaat kan verwachten met de juiste accessoires, is het ook zeker het veiligst. De zachte microvezel doeken, washandschoenen etc. zijn speciaal ontwikkeld om geen krassen te maken. Natuurlijk moet je dan nog wel op de juiste manier je auto schoonmaken.

 • Vermaak en voldoening: 

  Daarnaast kan je met de hand een sterke sealant laag aanbrengen die je auto beschermd tegen water en (hardnekkig) vuilNadelen


 • Tijdsgebonden: Voor wat hoort wat zeggen ze wel is. Ook dit is het geval bij een goede wasbeurt. Een goede handwas kan zeker langer dan een uur duren. Natuurlijk hangt dat wel af van de grootte van je auto en het niveau van de wasbeurt. Reinig je de velgen mee, breng je ook nog ceramic seal aan etc. of ga je gewoon even voor een snelle wasbeut

 • Beperkt door weersomstandigheden: Een groot nadeel aan handmatig wassen is dat het in extreme hitte, kou of regen zonde of lastig kan zijn om je auto goed te wassen. Zo kan het wassen in hoge temperaturen en direct zonlicht ervoor zorgen dat de wasproducten snel verdampen en strepen achterlaten. Anderzijds kan het ook bevriezen bij koude temperaturen. Regen kan uiteraard leiden tot watervlekken op de lak en glasoppervlakken.

Tip: De ideale weersomstandigheden om je auto goed te detailen is op een bewolkte dag met milde temperaturen en lage tot gemiddelde luchtvochtigheid. 

Handmatig auto wassen
Handwas

Auto wassen in Autowasstraat

Je auto wassen in een wasstraat is natuurlijk lekker snel en je hoeft er geen moeite voor te doen. Maar is dit het in verhouding wel waard? Laten we kijken naar de voor- en nadelen van het wassen van je auto in de autowasstraat:


Voordelen


 • Tijdsefficiënt: Een groot voordeel voor veel mensen is de snelheid van een autowasstraat. Een complete wasbeurt kan binnen 20-25 minuten voltooid worden. Natuurlijk is wel relatief sneller dan een hand wasbeurt. Als je dus een snelle reiniging wilt voor bijvoorbeeld een evenement of dergelijk kan het een goede optie zijn.

 • Betaalbaar: Wasstraten bieden vaak verschillende pakketten, variërend van basis tot premium. Ook bieden sommige praktijken abonnementen of herhaalbeurten. In verhouding kan het kopen van allemaal detailproducten wel een stukje duurder zijn.

 • Toegankelijkheid: Automatische wasstraten zijn vaak strategisch gelegen bij onder andere tankstations of winkelcentra, zodat mensen het gemakkelijk kunnen bereiken. Ook bieden veel wasstraten extra toegankelijkheden, zoals het stofzuigen van het interieur. Nadelen


 • Risico op krassen & schade: De lak van je auto is en blijft een gevoelig iets. Borstels en materialen van de machines kunnen krassen veroorzaken op de gevoelige lak. Dit gebeurt vaker bij ouderen of lak of ouders / slecht onderhouden apparatuur. Ook kwetsbare onderdelen, zoals spiegels, antennes en sierlijsten van je auto kunnen hierdoor beschadigd raken.

 • Minder controle: Als je door de wasstraat gaat, heb je weinig invloed op wat er gaat gebeuren of welke producten er worden gebruikt. Er kan bijvoorbeeld zeep gebruikt worden dat agressief of minder geschikt is op jouw autolak. Ook ga je met de standaardinstellingen van de wasstraat nooit dezelfde hoeken en precisie bereiken als bij een handwas. 

 • Te veel chemicaliën: Sommige wasstraten gebruiken agressieve chemicaliën om vuil snel te verwijderen. Dit kan leiden tot verbleking van plastic onderdelen en aantasting van de bestaande wax- of sealant lagen.

   

Beste pakketten om te beginnen met een handwas:


Pakket handwas
BucketDeal (Optimaal pakket)

Krassen bij handwas?


Een groot nadeel van de wasstraat is dat hij krassen kan veroorzaken aan je autolak. Dit wil natuurlijk iedereen voorkomen. Helaas kan het bij een handwas ook gebeuren, alleen ligt de fout dan vaak bij jezelf. Als jij met de verkeerde accessoires of techniek wast, kan je krassen veroorzaken.

Je moet bijvoorbeeld altijd bovenaan beginnen met wassen. Het meeste vuil zit namelijk onderaan je auto, omdat dit het dichtst bij de weg ligt. Stel je begint onderaan en werkt vanuit hier naar boven, kan de washmitt het vuil mee naar boven nemen. Je wast dan als het ware met vuil op je washandschoen. Dit kan uiteraard krassen veroorzaken. Ook is het belangrijk dat je jouw wasemmer goed schoonhoudt. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je het vuil uitspoelt in dezelfde emmer als je jouw sopje in maakt. Wil jij weten hoe je jouw auto zonder krassen wast met de juiste methode? Check dan ons blog over de 2-emmer methode hieronder!

Conclusie


Handmatig je auto wassen of in de wasstraat heeft allebei zijn eigen unieke voordelen en nadelen. Uiteraard heeft elke autoliefhebber ook zijn eigen aansluitende behoeftes hierop. Handmatig wassen biedt over het algemeen een hoge kwaliteit, uitgebreide reiniging en goede bescherming voor je auto. Hierbij wordt er specifiek aandacht besteed aan elk hoekje en randje van je auto. Daarnaast heeft een handmatige wasbeurt ook minder risico’s op krassen. Toch biedt een autowasstraat wel een snelle en efficiënte oplossing voor degene die vaak tijdgebonden zijn. Voor autoliefhebbers die dus de beste zorg voor hun voertuig willen garanderen, is een handmatige wasbeurt een must! Natuurlijk moet je het dan nog wel goed doen met de juiste producten ;). Maar daar helpen wij je natuurlijk maar al te graag mee!Stay clean en tot de volgende keer!

Leon van DetailrsProducten uit de guide

Foto van Leon Verstraaten Eigenaar Detailrs

Leon Verstraaten (Founder)


Onze missie bij Detailrs is om detailing toegankelijk te maken, zodat iedereen weer dat trotse gevoel kan ervaren. Ik hoop dat je weer iets nieuws hebt geleerd met de Detailrs Academy en wens je veel succes. 

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje naar  Hello@detailrs.nl