Before / after cleaning carwindow

Goed je autoruiten Schoonmaken - De Complete Pro Guide

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 9 min

Schone autoruiten zijn meer dan alleen een mooi gezicht, het is een must voor een veilige en comfortabele autorit. Denk maar eens aan die keren dat de zon net verkeerd viel en elke streep of vlek op je ruit het zicht verminderde. Of de avonden dat je bijna verblind werd door de lichten van tegemoetkomend verkeer vanwege diezelfde strepen of vlekken. Schone en streeploze autoruiten voorkomen hinderlijke reflecties en zorgen voor een helder zicht, vooral bij slecht weer of 's nachts.


Ook is er een verschil tussen de buitenkant of de binnenkant van je autoruiten schoonmaken. De binnenkant kan namelijk gemakkelijk vettig worden of beslaan, wat de helderheid vermindert en voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Ook loop je tegen ander soort uitdagingen aan, zoals bijvoorbeeld de hoek van de voorruit, en moet je rekening houden met het interieur van je auto.

Dus hoe bereik je nu die streeploze en kraakheldere autoruiten, zowel aan de binnen- als de buitenkant van jouw autoruiten, zonder vlekken? In deze guide delen we alle geheimen: van professionele trucjes tot de juiste technieken en onmisbare producten. 

Waarom niet gewoon glassex?


Niet alleen het type glasreiniger, maar ook de ingrediënten zijn cruciaal voor het effectief schoonmaken van autoruiten. De samenstelling van de reiniger kan namelijk het verschil maken tussen een vlekkeloze ruit en een ruit met strepen of beschadigingen.


Ammoniakvrije glasreinigers : Het is belangrijk om een ammoniakvrije glasreiniger te kiezen, aangezien ammoniak de tint en beschermende folies van autoruiten kan aantasten. Bovendien is ammoniak schadelijk voor bepaalde materialen in auto-interieurs, zoals vinyl, rubber, leer en sommige kunststoffen. Als het middel per ongeluk op deze materialen terechtkomt, kan het verkleuringen of andere schade veroorzaken. Dat moeten we natuurlijk niet hebben! Daarom is ook onze Fast Glass vrij van stoffen als ammoniak en alcohol, dus perfect voor getinte ruiten!

Snelle en streeploze droging : Daarnaast moet een glasreiniger voor auto's snel en streeploos opdrogen. Dit garandeert niet alleen een helder zicht, wat essentieel is voor de veiligheid, maar voorkomt ook dat vuil en stof zich opnieuw hechten aan het nog natte oppervlak.


Tip: Hierdoor raden wij het gebruik van reguliere huishoudelijke glasreinigers zoals glassex, die vaak ammoniak of alcohol bevatten en te agressief kunnen zijn voor de auto, af.


Fast Glass heeft een geavanceerde formule die speciaal is ontworpen om veilig hardnekkig vuil, vingerafdrukken, vet en andere viezigheid op glasoppervlakken te verwijderen, zonder strepen achter te laten. Ook is Fast Glass geschikt voor zowel binnen- als buitenkant van de auto en veilig voor gebruik op navigatieschermen, plastic en acryl.

Fast Glass window cleaner from Detailrs

De juiste glasdoeken


Het kiezen van de juiste doek om je autoruiten schoon te maken is zeker net zo belangrijk als het kiezen van de juiste glasreiniger. Doeken met een wafelstructuur zijn het best geschikt om je ruiten mee schoon te maken. Deze zorgen ook voor de beste resultaten. De eigenschappen die een goede glasdoek heeft zijn als volgt:


Het absorptievermogen: De wafelstructuur van een goede glasdoek heeft een groter oppervlak met kleine inkepingen en verhoogde gebieden. Hierdoor kunnen deze doeken meer vocht vasthouden, wat ideaal is voor het absorberen van water, reinigingsmiddelen en vuil.


Streeploos Resultaat: De hoge capaciteit van de doek om vocht op te nemen zorgt voor een snel drogende en streeploze afwerking, wat essentieel is voor een onbelemmerd zicht tijdens het rijden.


Zacht voor oppervlakken: Gemaakt om gevoelige oppervlakken te beschermen, deze doeken zijn zelf super zacht, wat ze veilig maakt voor je autoruiten. Deze doeken zullen alles behalve krassen maken op je ramen!

Waarom je een voorruit extra aandacht moet geven


Het schoonmaken van de voorruit van je auto vereist vaak net een beetje extra speciale aandacht en technieken als je het vergelijkt met het schoonmaken van de zijruiten. De vooruit is over het algemeen natuurlijk groter en heeft daarmee ook een iets complexere vorm dan de zijruiten. Vooral de hoeken en randen (zowel binnen- als buitenkant) worden moeilijker te reinigen. 


Uiteraard rijd je met je auto voornamelijk vooruit, zo gek zijn als dat niet zo is ;). Hierdoor wordt de voorruit van je auto ook meer blootgesteld aan contaminatie, zoals insecten, vogelpoep, hardnekkig vuil van de weg etc. Dit vuil kan zich relatief makkelijk op het oppervlak van de voorruit ophopen en kan veel moeilijker te verwijderen zijn dan op de zijruiten.


Ook hebben tegenwoordig steeds meer auto’s speciale functies, zoals regensensoren, head-up displays of ingebouwde camera’s. Deze wil je natuurlijk niet beschadigen, dus moet je wel oppassen tijdens het reinigen. Tot slot kan de voorruit tijdens het rijden zonlicht en koplampen van andere voertuigen reflecteren, waardoor vuil en vlekken veel beter zichtbaar worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderd zicht voor de bestuurder. Maargoed, hoe reinig je een voorruit dan wel? 

P.S. Wil jij je autoraam echt clean, zonder enig vuil erop. Check deze extra tip over waarom je ook je ramen kan kleien om hardnekkig vuil te verwijderen. 

Wanneer clayen om contaminatie te verwijderen?❌

Als de voorruit extra vies is en veel contaminanten heeft (zoals hardnekkig vuil), is het een goed idee om de Clay Lube en Clay Bars te gebruiken om dit vuil te verwijderen. Je ramen moeten natuurlijk wel schoon zijn voordat je gaat clayen. Begin daarom eerst met het wassen van je auto. Als er nog veel hardnekkig vuil is overgebleven, ga je over tot de stap: je auto clayen. Weet je niet hoe dit moet? No problem, we got you! Check hier hoe je een volledige auto een klei beurt geeft. Nu het kleien erop zit, heb je een raam zonder hardnekkig vuil. Echter laat het klei ook sporen achter. Om de ramen een finishing touch te geven, reiniger je tot slot de ramen nog een keer met een glasreiniger, zoals Fastglass.

vuil autoraam
Voorruit vangt aanzienlijk meer vuil op

Stap-voor-stap:

Autoruiten schoonmaken aan de buitenkant


Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het schoonmaken van de buitenkant van je autoruiten:


Wat heb je nodig


1. Fast Glass

2. Glass Towel

glasreiniger & glasdoek
Benodigdheden: Fastglass & Glass towel

🚗 Stap 1: Voorbereiding


Grof vuil verwijderen : Spoel de ruiten af met water om zand, vuil en andere deeltjes te verwijderen die krassen kunnen veroorzaken. Dit is een belangrijke stap voordat je begint aan je reinigingsproces. Als er namelijk nog vuil, zand of dergelijke op de ruiten zit. Kan dit krassen veroorzaken wanneer je het meet de glasdoek uitsmeert.


Wil je echt het beste resultaat? Spoel dan niet alleen de ruiten af, maar zorg dat het exterieur van je auto helemaal gewassen is voordat je aan de ramen begint. Aleen afspoelen is soms voldoende, maar kan natuurlijk niet al het vuil eraf krijgen dat je met een normale wasbeurt eraf krijgt.


Extra tip: Parkeer je auto in de schaduw om te voorkomen dat jouw glasreiniger te snel opdroogt en strepen achterlaat. Je wilt namelijk nooit dat het oppervlak te warm is tijdens het reinigen. Hierdoor droogt de reiniger veel sneller op, wat natuurlijk strepen kan achterlaten. 

🧼 Stap 2: Fast Glass aanbrengen


Spuit een kleine hoeveelheid glasreiniger in gelijke delen over het glasoppervlak. 1x direct op de glasdoek en 1x op het glas zelf. Zoals net ook al benoemd, moet het glas lekker koel zijn, dus niet in de zon staan.


Gebruik daarna een van de glasdoeken ( met wafelstructuur) om de glasreiniger en het vuil weg te vegen. Begin bij de bovenkant van de ruit en werk naar beneden toe. Gebruik de 'Z'-bewegingstechniek: van linksboven diagonaal naar rechts naar beneden, en dan diagonaal naar links omhoog. Herhaal deze beweging totdat je de hele ruit hebt gereinigd. Zorg ervoor dat je ook de zijkanten van de autoruit afneemt met de wafelstructuur doek.


Extra tip: Vouw je glasdoek 4 keer tot een klein vierkantje. Zo kan je altijd (per paneel) de doek omvouwen of draaien, zodat je verder kan gaan met de droge / schone kant.


3 keer glasdoek vouwen
De z-bewegingstechniek

✨ Stap 3: Afwerking


Nadrogen : Gebruik de tweede droge wafelstructuur doek om het glas na te drogen en eventuele resten of strepen te verwijderen.


Inspectie : Controleer de ruit van verschillende hoeken op eventuele gemiste strepen of vlekken. Zie je nog iets zitten? Herhaal dan de stappen met de glasreiniger.

Stap-voor-stap:

Autoruiten schoonmaken aan de binnenkant


Het schoonmaken van de binnenkant van je autoruiten is net een tikkeltje anders, lees mee!


🚘 Stap 1: Voorbereiding


Auto parkeren : Zet de auto in een ruimte die goed geventileerd is.


Stof verwijderen : Veeg het stof van de ruiten af met een droge doek, vooral in de hoeken en langs de randen van de voorruit.

🧼 Stap 2: Fast Glass aanbrengen


Spray de glasreiniger op de doek (in plaats van direct op de ruit) om te voorkomen dat de reiniger op het dashboard of andere interieurdelen druppelt.


Begin bij de voorruit. Strek je arm uit en plaats de doek in de verste hoek. Maak lange halen van de ene kant naar de andere kant. Gebruik ook hier de Z-bewegingstechniek. Herhaal deze beweging totdat je de hele ruit hebt gereinigd. Volg dezelfde techniek voor de zijruiten en achterruit. Zorg alleen dat je deze techniek in tegenovergestelde richting doet bij de binnenkant dan de buitenkant. Dit is waarom:


Tip: Werk bij het schoonmaken van je ruiten altijd in tegenovergestelde richting als het gaat om binnen- of buitenkant. Als een kant nog niet helemaal goed gereinigd is of strepen achterlaat, weet je welke kant van de ruit dit is. Daarna kun je deze ruit nog net iets beter reinigen.

Aanbrengen glasreiniger
Werk in tegenovergestelde richting

✨ Stap 3: Afwerking


Nadrogen: Gebruik de tweede droge wafelstructuur doek om het glas na te drogen en eventuele resten of strepen te verwijderen.


Inspectie: Controleer de ruit van verschillende hoeken op eventuele gemiste strepen of vlekken. Zie je nog iets zitten? Herhaal dan de stappen met de glasreiniger.

Resultaat glasreiniger
Resultaat Fastglass (Before / After)

Tip: Reinig de binnenkant van de voorruit regelmatig, omdat deze vaak wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld jouw adem of vervuilende stoffen die zich op het glas kunnen afzetten.

Tips & Tricks


Buitenkant: 

  • Werk in de schaduw : Reinig de autoruiten bij voorkeur op een koele, schaduwrijke plek om te voorkomen dat het reinigingsmiddel te snel opdroogt en strepen achterlaat.

  • Werk in secties : Verdeel de autoruiten in secties en werk methodisch om ervoor te zorgen dat alle delen grondig worden gereinigd.

Binnenkant: 

  • Stof en vuil verwijderen : Gebruik een zachte borstel of stofdoek om stof en vuil van de binnenkant van de autoruiten te verwijderen voordat je begint met reinigen.

  • Vermijd overmatig vocht : Wees voorzichtig met het gebruik van water of reinigingsmiddel aan de binnenkant van de autoruiten om te voorkomen dat vocht in elektronische componenten of bekleding doordringt.

  • Gebruik de juiste hoek : Kantel de voorstoelen naar achteren en stel de stuurkolom in een comfortabele positie om gemakkelijk toegang te krijgen tot de binnenkant van de voorruit.

Algemeen: 

  • Laat de ramen open: Laat de ramen een tijdje open staan na het schoonmaken om eventueel achtergebleven vocht te laten verdampen en de binnenkant van de autoruiten te laten drogen.

Conclusie


Hopelijk is het duidelijk geworden dat het reinigen van je autoruiten van groot belang is. Daarom is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen met de juiste technieken en materialen. Gebruik daarom een glasreiniger zonder ammoniak of alcohol, zoals Fastglass. Gebruik daarbij ook een goede bijpassende glasdoek met een wafelstructuur voor beter resultaat. Het is ook belangrijk om extra aandacht te besteden aan specifieke gebieden, zoals de voorruit, waarbij je zorgvuldig en precisie moet zijn. Hopelijk ben je door het lezen van dit blog een stukje wijzer geworden en weet je wat je wel of niet moet doen tijdens het reinigen van je autoruiten. Ben jij een beeldend denker? Check dan zeker ook even onze video over het schoonmaken van je autoruiten!


Stay clean en tot de volgende keer!

Leon van DetailrsProducten uit de guide

Foto van Leon Verstraaten Eigenaar Detailrs

Leon Verstraaten (Founder)


Onze missie bij Detailrs is om detailing toegankelijk te maken, zodat iedereen weer dat trotse gevoel kan ervaren. Ik hoop dat je weer iets nieuws hebt geleerd met de Detailrs Academy en wens je veel succes. 

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje naar  Hello@detailrs.nl