Automatten grondig schoonmaken: Volledig stappenplan.

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 5 min

Terwijl velen van ons de tijd nemen om het dashboard te poetsen, de stoelen te reinigen en zelfs de ramen te lappen, worden vloermatten verrassend vaak vergeten. En dat terwijl deze matten dagelijks de onderkant van je zolen in hun gezicht gedrukt krijgen. 


In deze pro guide richten we ons op de specifieke materialen van autovloermatten en hoe je ze moet reinigen. We bespreken veelvoorkomende fouten en bieden tips voor het juiste onderhoud. Of je matten nu van rubber, stof of luxe tapijt zijn, je leert ze te transformeren van vuil naar fris en als nieuw. Laten we aan de slag gaan!


Waarom een diepe reiniging van je autovloermatten belangrijk is


Autovloermatten krijgen dagelijks te maken met vuil en puin. Denk aan modder van je schoenen, kruimels van snacks, zand van het strand en zelfs gemorste vloeistoffen zoals koffie of frisdrank. Elk type vervuiling heeft weer een ander effect op de mat, afhankelijk van het materiaal waaruit deze is gemaakt. Rubberen matten kunnen bijvoorbeeld vervormen of verkleuren door bepaalde chemische stoffen, terwijl stoffen matten sneller slijten door schurend zand.


Regelmatige en diepe reiniging is essentieel om deze problemen te voorkomen. Door vuil en puin tijdig te verwijderen, verleng je niet alleen de levensduur van de matten, maar behoud je ook de fris- en netheid van jouw interieur. Bovendien draagt een schone vloermat bij aan een gezondere rijomgeving, vrij van allergenen en bacteriën die zich kunnen ophopen in het vuil. Het behoud van je autovloermatten is dus niet alleen een kwestie van uiterlijk, maar ook van functionaliteit en gezondheid.

Microvezel doeken wassen

Het kiezen van de juiste reinigingsproducten


Het kiezen van de juiste reinigingsproducten voor autovloermatten is belangrijk voor zowel het behoud van de matten als voor een brandschoon resultaat. Er zijn veel verschillende producten op de markt, van schuimreinigers en sprays tot zwaardere diepreinigingsmiddelen. Voor diepe reiniging is het essentieel om een product te kiezen dat grondig reinigt zonder het materiaal van de mat te beschadigen.


Hier zijn enkele onmisbare eigenschappen die een reinigingsproduct ideaal maken voor het behandelen van autovloermatten:


Dieptereiniging: Een goed product kan diep doordringen in de vezels of textuur van de mat om vuil, stof en gruis te verwijderen.


Snel Droog: Producten die snel drogen voorkomen dat er zich vocht ophoopt onder de mat, wat schimmelvorming of vervelende geuren kan veroorzaken.


Geur Neutralisatie: Een product dat vervelende geuren kan neutraliseren is een must, vooral als de matten te maken hebben gehad met voedselvlekken of huisdieren.


Vetvrij: Een effectieve reiniger laat geen vettige of plakkerige resten achter, waardoor de mat niet snel weer vuil wordt.


Veilig voor Verschillende Materialen: Of de mat nu van stof, rubber, leer of een ander materiaal is gemaakt, het product moet veilig zijn voor verschillende oppervlakken zonder schade aan te richten.


Onze Fabric/Carpet Cleaner is speciaal ontworpen voor het reinigen van verschillende autovloermatten en andere textieloppervlakken. Deze reiniger biedt een veilige, hoog schuimende formule die met gemak diepere vlekken verwijdert en onaangename geurtjes neutraliseert.

Microvezel doeken wassen

Stap-voor-stap:

Het diep reinigen van autovloermatten


Het onderhoud van autovloermatten vraagt om een gerichte aanpak, vooral als we spreken over diepe reiniging. Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het grondig reinigen van deze matten:


Wat heb je nodig


1. Stofzuiger

2. All Purpose Towels

3. Fabric/Carpet Cleaner

5. Horse Brush

🧺 Stap 1: Voorbereiding


Vóór je begint met de daadwerkelijke reiniging, is het belangrijk om je matten goed voor te bereiden:


Matten verwijderen: Verwijder de matten voorzichtig uit de auto om te voorkomen dat vuil en gruis zich in de auto verspreiden.


Los vuil verwijderen: Schud de matten krachtig uit. Dit helpt om los vuil, zoals zand, steentjes en bladeren, te verwijderen.


Stofzuigen: Gebruik een stofzuiger om de matten grondig te zuigen. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en gaten bereikt om opgehoopt vuil te verwijderen.

Microvezel doeken wassen

💦 Stap 2 : Behandeling van vlekken


Elke vlek vereist een eigen aanpak:


Voor olievlekken: Dep de vlek eerst met een droge doek om overtollige olie te absorberen. Gebruik vervolgens de Fabric/Carpet Cleaner volgens de instructies op de verpakking.


Voor moddervlekken: Laat de modder eerst drogen. Verwijder vervolgens de gedroogde modder voorzichtig met een borstel. Behandel daarna eventuele restvlekken met Fabric/Carpet Cleaner.


Voor drankvlekken, zoals koffie of frisdrank: Dep de vlek met een schone doek om het vocht op te nemen en behandel vervolgens met Fabric/Carpet Cleaner.

Microvezel doeken wassen

🧼 Stap 3 : Diepe reiniging


Na de voorbehandeling van specifieke vlekken, is het tijd voor een grondige reiniging:


Aanbrengen Fabric/Carpet Cleaner: Breng het reinigingsmiddel gelijkmatig aan op de mat. Lees altijd de instructies op het productlabel voor de juiste hoeveelheid en inwerktijd.


Inwerken: Laat het middel enige tijd inwerken. Dit zorgt ervoor dat het vuil loskomt van de vezels.


Borstelen autovloermatten: Gebruik een borstel met zachte haren en schrob de matten in cirkelvormige bewegingen. Dit helpt bij het losmaken van diepgeworteld vuil zonder de mat te beschadigen.

Microvezel doeken wassen

💨 Stap 4: Afnemen/afspoelen en drogen


Een essentiële stap na het reinigen:


Afnemen: Bij lichter vervuilde matten kan je eenvoudig het vuil afnemen met een licht vochtige microvezeldoek.

Of


Afspoelen (Bij hardnekkig vuil ): Bij hardnekkig vuil kan je eens in de zoveel tijd je matten afspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger om al het vuil grondig te verwijderen.


Drogen: Hang de matten op in een goed geventileerde ruimte of buiten om te drogen.

Microvezel doeken wassen

Onderhoudstips voor autovloermatten


Na een diepe reiniging wil je je autovloermatten natuurlijk zo netjes mogelijk houden. Daarom zijn hier enkele handige tips om je matten langer schoon te houden:


Regelmatig stofzuigen: Maak het een gewoonte om je autovloermatten regelmatig te stofzuigen, bij voorkeur elke week. Dit verwijdert los vuil en voorkomt dat stof en gruis zich diep in de vezels ophopen.


Vermijd eten en drinken in de auto: Voorkom morsen en vlekken door eten en drinken in de auto te vermijden. De volgende keer kun je de McDrive dus beter skippen en in plaats daarvan gewoon binnen bestellen, scheelt een hoop werk ;-). Als het onvermijdelijk is, zorg dan voor afsluitbare bekers en houd vochtige doekjes bij de hand om vlekken direct aan te pakken.


Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, kun je de levensduur van je autovloermatten verlengen en blijft je auto ervan binnen netjes en verzorgd uitzien!

Conclusie


Autovloermatten worden vaak over het hoofd gezien, maar laten we eerlijk zijn, ze verdienen beter! Ze vangen dagelijks alles op, van de bladeren die je per ongeluk mee naar binnen neemt tot de onvermijdelijke koffievlekken tijdens de ochtendspits. Het onderhouden van deze matten en ze af en toe grondig reinigen is de sleutel tot een schone en frisse auto. 


Dus waar wacht je op? Geef je autovloermatten de aandacht die ze verdienen, je auto zal je dankbaar zijn!Tot de volgende keer!

Leon van Detailrs

Producten uit de guide