Veilig Insecten Verwijderen van je Autolak - Detailrs Academy

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 4 min

Je herkent het vast wel: na een ‘ontspannen ritje’ over landweggetjes of een lange terugreis van een welverdiende vakantie, parkeer je de auto voor je huis. En wat zie je? Een bumper die meer wegheeft van een insectenmuseum dan van een auto-onderdeel. Los van het uiterlijk van jouw auto, is het essentieel om deze insecten zo snel mogelijk te verwijderen. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe pak je het verwijderen van insecten op de juiste manier aan zonder je geliefde auto te beschadigen?


 In deze pro guide duiken we dieper in deze vragen en bieden we je praktische tips en trucs om je auto weer glanzend en insectenvrij te maken.Waarom insecten verwijderen belangrijk is


Insecten op de auto zien er natuurlijk niet mooi uit. Maar helaas gaat het probleem veel dieper dan het uiterlijk alleen. De resten van insecten bevatten bepaalde zuren die schadelijk kunnen zijn voor de lak van je auto. Deze zuren kunnen reageren met de beschermende coatings en de verf zelf, wat kan leiden tot verkleuring, dofheid en in ernstige gevallen zelfs tot het bladeren of barsten van de lak.

Het niet op tijd verwijderen van deze insectenresten verergert het probleem. Hoe langer de insectenresten op de auto blijven zitten, hoe dieper de zuren kunnen doordringen en hoe groter de schade kan zijn. Dit kan leiden tot permanente schade. Blijf daarom alert en onderneem actie zodra je merkt dat je auto het doelwit is geworden van insecten. 

insecten verwijderen auto
Lakschade door insecten

Preventieve maatregelen


Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt zeker als het gaat om insecten verwijderen van je auto. Een van de effectiefste manieren om te voorkomen dat insecten aan je auto blijven kleven, is door het regelmatig waxen en sealen van je auto, bijvoorbeeld met Ceramic Seal. Hierdoor wordt het oppervlak van je auto gladder, wat ervoor zorgt dat insecten minder snel blijven plakken en je de insecten ook later makkelijker kunt verwijderen.

Bescherm het oppervlak met ceramic seal
Bescherm het oppervlak met ceramic seal

Stap-voor-stap:

Het veilig verwijderen van insecten


Insecten verwijderen van je auto lijkt misschien een simpele taak, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te doen om schade aan je voertuig te voorkomen. Daarnaast speelt het gebruik van de juiste producten hierin een cruciale rol. Kies altijd voor zachte schoonmaakmiddelen die zijn ontworpen om de lak van je auto te beschermen.


Wat heb je nodig


1. Dissolve Pre-Wash Insectverwijderaar

2. Emmer Detailbucket

3. Ultra Shampoo of Ceramic Shampoo

4. Microvezel washmitt

5. Hogedrukreiniger of tuinslang met sproeikop

6. Magnet Towel


Optioneel: Ceramic Seal voor bescherming.

💦 Stap 1:  Voorbereiding


Auto afspuiten: Allereerst spuit je de auto af met de hogedrukreiniger om zoveel mogelijk loszittend vuil en insecten te verwijderen. Zo zorgen we ervoor dat zometeen de insectverwijderaar optimaal kan werken op het hardnekkige vuil.

bmw auto afspuiten
Spuit eerst de auto grondig af.

🔫 Stap 2: Behandelen met insectenverwijderaar


Aanbrengen Dissolve Pre-wash: Spray insectenverwijderaar Dissolve Pre-Wash op de insecten. Laat het product enkele minuten inwerken, zodat het grondig het vuil en de vastgeplakte insecten kan losweken.

Detailrs Dissolve pre-wash aanbrengen
Breng Dissolve Pre-wash aan

🌊 Stap 3 : Insecten en product verwijderen


Afspuiten met water: Nadat Dissolve Pre-wash voor enkele minuten heeft ingewerkt kan je het grondig afspuiten met water om het grootste gedeelte vuil veilig en contactloos te verwijderen.

Bmw afspuiten
Spuit de auto af.

💨 Stap 4 : Nawerking


Auto wassen: Na het toepassen van de tot nu toe genoemde stappen zul je al een duidelijk verschil merken. Toch kunnen er soms nog enkele hardnekkige insectenresten achterblijven die je zeker niet wilt laten zitten. Om deze resten aan te pakken, vul je een emmer met water en voeg je een geschikte auto-shampoo toe. Gebruik een microvezel washmitt en was het oppervlak met rechte bewegingen om eventuele overgebleven insectenresten veilig te verwijderen.


Let op! Wees voorzichtig en druk niet te hard om te voorkomen dat je de lak beschadigt.


Drogen: Om kalkvlekken te vermijden, is het aanbevolen om een specifieke droogdoek, zoals de Magnet Towel, te gebruiken voor het drogen van je auto. Besteed extra aandacht aan alle hoekjes en randen om ervoor te zorgen dat ze volledig droog zijn, zodat je de vorming van kalkvlekken effectief voorkomt.

Auto wassen
Wassen van de auto.

🛡️ Stap 5 : Bescherming


Behandelen met Ceramic Seal: Als waardevolle laatste stap raden we aan om een beschermende coating, zoals Ceramic Seal, op de lak van je auto aan te brengen. Ceramic Seal creëert een krachtige barrière waardoor vliegen en insecten minder snel blijven plakken. Dit maakt het makkelijker om ze bij de volgende wasbeurt te verwijderen en verminderd de kans op lakschade door zure insectenresten.

Bescherm het oppervlak met ceramic seal
Bescherm het oppervlak met ceramic seal

Conclusie


Het regelmatig onderhouden en schoonhouden van je auto gaat verder dan alleen looks. Het verwijderen van vliegen en insecten van je auto is een cruciale stap in dit onderhoud. Gelukkig hoeft het verwijderen van deze ongewenste 'passagiers' geen lastige klus te zijn. 


Insecten mogen dan klein zijn, hun impact kan groot zijn als ze niet op tijd worden aangepakt. Dus, waar wacht je nog op? Met de juiste producten en technieken is jouw auto in een mum van tijd weer insectenvrij en klaar om de weg op te gaan.Tot de volgende blog!

Leon van Detailrs

Producten uit de guide.

Foto van Leon Verstraaten Eigenaar Detailrs

Leon Verstraaten (Founder)


Onze missie bij Detailrs is om detailing toegankelijk te maken, zodat iedereen weer dat trotse gevoel kan ervaren. Ik hoop dat je weer iets nieuws hebt geleerd met de Detailrs Academy en wens je veel succes. 

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje naar  Hello@detailrs.nl