Auto Wassen met Dreft Afwasmiddel: Slim Trucje of Hardnekkige Mythe?

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 4 min

Je zou misschien denken dat je auto wassen met Dreft prima zou kunnen, vooral als je auto er na zo'n wasbeurt stralend uitziet. Maar laat je niet misleiden door die tijdelijke glans! Op de lange termijn kan dit je duur komen te staan. In deze blog leggen wij je uit waarom het geen goed idee is om je auto met dit afwasmiddel te wassen.Je auto wassen met Dreft: Waar komt dit idee vandaan?


Op het internet barst het van tips waarin huis-, tuin- en keukenmiddeltjes worden aangeraden als vervangers voor professionele producten. DIY-oplossingen zijn tegenwoordig enorm populair, en sommige van deze tips leveren verrassend goede resultaten op. Toch zijn er ook tips die in eerste instantie effectief lijken, maar op de lange termijn meer schade dan voordeel opleveren. Een voorbeeld van zo'n tip is je auto wassen met Dreft als autoshampoo. Op het eerste gezicht kan het gebruik van Dreft, dat bekend staat om haar krachtige reiniging, een logische keuze lijken om verschillende redenen:

Auto wassen met dreft

Potentiële voordelen van je auto wassen met Dreft


Sterk ontvettend: Dreft is een geconcentreerd afwasmiddel met sterk vetoplossende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat Dreft effectief de auto kan ontdoen van niet alleen oppervlakkig vuil, maar bijvoorbeeld ook hardnekkige polijstoliën of oude wax resten.


Lekker goedkoop: Huishoudelijke afwasmiddelen zijn nu eenmaal goedkoper dan autowasproducten. Je auto wassen met Dreft kan daarom verleidelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie.


Gewoon eenvoudig: Dreft staat bij de meeste mensen al op het aanrecht en anders is het eenvoudig verkrijgbaar bij elke lokale supermarkt. Door je auto met Dreft te wassen, hoef je je niet te verdiepen in gespecialiseerde autoproducten en gebruiksaanwijzingen die misschien ingewikkeld kunnen lijken.


Nadelen van je auto wassen met Dreft


Als Dreft een auto schoon kan maken, waarom zou je het dan niet gebruiken? Het antwoord op deze vraag ligt in de verschillende soorten vuil die we proberen te bestrijden: het vuil waarmee je te maken hebt bij het afwassen verschilt namelijk enorm van het vuil op een auto.


Agressieve ontvetters: Bij het afwassen in de keuken gaat het vaak om het verwijderen van vuil op basis van olie of vet van harde materialen zoals roestvrijstaal, glas en keramiek. Om dit soort vuil effectief te verwijderen, heb je een krachtige ontvetter nodig, en gelukkig kunnen onze keukenspullen dit goed aan.


Een auto daarentegen, krijgt vooral te maken met watergebaseerd vuil zoals modder en stof. Bovendien is de laklaag van de auto veel gevoeliger. Dit vereist een zachte reiniging die de delicate lak van een auto respecteert.


Gebrek aan smering: De krachtige ontvettende eigenschappen van Dreft betekenen dat het afwasmiddel tijdens het wassen geen smering biedt. Terwijl dit goed werkt voor het aangekoekt eten op je ovenschotel, kan het voor auto's leiden tot swirls en lakbeschadigingen. Een goede autoshampoo is daarom niet alleen mild, maar bevat ook altijd lubricatie om de frictie te verminderen.


Verwijdering van beschermende lagen: De reinigingsmiddelen in Dreft zijn zo krachtig dat ze beschermende wax, sealants en coatings, zoals een Ceramic Seal, kunnen aantasten. Deze lagen beschermen je auto tegen ultraviolet licht, vuil en fijne schurende deeltjes. Zonder deze bescherming of wanneer ze slechts voor een deel aanwezig zijn, is je lak vatbaarder voor beschadigingen.

Spraying ceramic seal on car surface
Wiping car surface with microfiber towel

Ons oordeel over auto wassen met Dreft


Je auto wassen met Dreft kan verleidelijk lijken als je op zoek bent naar een goedkope en makkelijke oplossing. Maar in de wereld van autodetailing is het belangrijk om vooruit te denken en te overwegen welke impact productkeuzes op de lange termijn kunnen hebben.


Het gebrek aan lubricatie dat Dreft biedt, is een heel belangrijk nadeel. Lubricatie is cruciaal bij het wassen van een auto, omdat het helpt om krassen te voorkomen. Tijdens het wassen kunnen zand- en vuildeeltjes, die op de auto zitten, over de lak worden gewreven. Zonder goede lubricatie kunnen deze deeltjes krassen veroorzaken. Je auto wassen met Dreft, wat ontworpen is voor keukenspullen, biedt deze essentiële smering niet.


Daarnaast is het risico op schade aan je wax, sealant en coating niet te onderschatten. Deze beschermende lagen zijn aangebracht om de lak van je auto te beschermen tegen externe elementen zoals UV-stralen, zure regen, vogelpoep en meer. Door een krachtig ontvettend middel als Dreft te gebruiken, kun je deze beschermende lagen strippen, waardoor je auto kwetsbaarder wordt voor schade en vroegtijdige veroudering.


En dan is er nog de lak van de auto zelf. De lak van je auto is niet alleen bedoeld om het uiterlijk van je auto mooi te maken, maar ook om het metaal eronder te beschermen tegen roest en corrosie. Door een agressief reinigingsmiddel te gebruiken, kan je de lak beschadigen, wat kan leiden tot verschillende problemen, van een doffe uitstraling tot roest.


Detailrs Ceramic Seal 2.0

Conclusie


We genieten natuurlijk allemaal van een heerlijk worstenbroodje met een vette klodder curry op zijn tijd. En we weten daarom ook allemaal wat een karwei het is om dat van je bord te schrobben. Dreft is dan natuurlijk het ideale middel! Maar wanneer we het hebben over Dreft als plaatsvervanger voor autoshampoo, ligt het toch wat anders. Om je auto in topconditie te houden is het de meest verstandige keuze om producten te gebruiken die specifiek voor auto's zijn ontworpen. Wij adviseren daarom producten zoals onze 'Ultra Shampoo'. Je hebt slechts 15-30ml nodig per wasbeurt. Uit één fles van 500ml kun je dus tot 30 wasbeurten halen. Uitgerekend kost dat maar 50 cent per wasbeurt – wat ons betreft een kleine prijs voor een veilige en effectieve reiniging.


Tot de volgende blog!

Leon van Detailrs


Producten uit de guide