00 dagen
00 uren
00 minuten
00 seconden

Fabel of Feit | Lederconditioners voor auto's: Debunking the Myth

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 2 min

Lederen autostoelen zijn al lang een symbool van luxe in auto's. Voorheen werden leder conditioners als essentieel beschouwd om het leer te voeden anders kon het gaan scheuren.

Echter, met de veranderingen in de leerindustrie, kunnen we ons afvragen of leder conditioners echt nog nodig zijn voor de meeste auto's. In deze blog zullen we het fabelachtige idee van leer conditioners voor hedendaagse auto's onder de loep nemen en onthullen waarom dit misschien niet langer nodig is.

In deze Guide


1. Waarom vroeger leder conditioners essentieel waren.

2. Wat is er  "veranderd” met het leer in de automotive?

4. De mythe van de lederconditioners.

5. Onderhoudstips voor hedendaagse autoleer

Waarom vroeger leder conditioners essentieel waren.


Vroeger was leer een natuurlijk materiaal dat zorgvuldig gevoed moest worden met bepaalde balsems en oliën. 

Lederen autostoelen worden vaak blootgesteld aan verkleuring, barsten en uitdroging, waardoor regelmatige voeding essentieel was. 

 

In die tijd waren lederconditioners een gebruikelijke manier om het leer te voeden en de levensduur ervan te verlengen.

Wat is er  "veranderd” met het leer in de automotive?


In de moderne auto-industrie is er echter een verschuiving geweest naar verbeterde afwerkingen voor echt autoleer en het gebruik kunstleer/ veganleer. 


Tegenwoorden word  autoleer anders afgewerkt, waaronder verven en dikke lagen blanke lak, om het te beschermen tegen vuil, vlekken en uitdroging. Hierdoor is leer duurzamer geworden en is het voeden met een conditioner niet meer nodig.


De mythe van de lederconditioner


Hoewel sommige oude gewoonten moeilijk te doorbreken zijn, kan het gebruik van lederconditioners voor moderne autostoelen als een mythe worden beschouwd. 


De meeste auto's van vandaag hebben al leder dat is behandeld met beschermende lagen, waardoor de behoefte aan voedende conditioners overbodig is geworden. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer kunstleer zoals bij Volvo en Tesla en die hebben geen behoefte aan vettige olien.

Onderhoudstips voor hedendaagse autoleer


Hoewel lederconditioners niet meer noodzakelijk zijn voor de meeste moderne auto's, betekent dit niet dat we niks moeten doen.


Hier zijn enkele onderhoudstips voor het behouden van leer.


  1. Regelmatig stofzuigen: Verwijdert vuil en stof regelmatig van het leer door te stofzuigen met een zachte borstel tussen de naden. Zand kan gaan werken als schuurpapier als het lang tussen de naden gaat zitten wat kan zorgen voor scheuren.


  2. Vlekken direct verwijderen: Als er vlekken op het leer verschijnen, veeg deze dan onmiddellijk voorzichtig af met een vochtige doek.


  3. Gebruik milde reinigingsmiddelen: Gebruik bij het schoonmaken van het leer milde reinigingsmiddelen zoals interior cleaner en vermijd agressieve chemicaliën die de afwerking kunnen beschadigen.

Dus is het een mythe?


Hoewel leder conditioners ooit noodzakelijk waren voor het onderhoud van auto leer, zijn moderne auto's voorzien van zwaar afgewerkt leer die het duurzaam en onderhoudsarm maken. 

Voor de meeste hedendaagse auto's is het gebruik van leder conditioners dus niet meer nodig. Enkel simpel onderhoud met milde producten is voldoende om de staat van je leder op pijl te houden. Scheelt je toch weer wat tijd en geld ;)


Maar…..!

Heb je een old/youngtimer dan kan het gebruik van een leder conditioner nog wel zeker helpen.
Dus is het een mythe, niet helemaal maar voor de meeste zal een conditioner niet nodig zijn!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog!

Stay clean

Leon, Detailrs.

 

Producten uit de guide